Samyang 8mm F3.5 UMC Fish-Eye CS II teszt

2018-10-10 in Tesztek

Az alábbi tesztemben a sokak által kedvelt, ámbár kevésszer a rendeltetésének megfelelően használt halszemoptikát mutatom be.

A Samyang 8mm F3.5 UMC CS II manuális halszemoptika APS-C érzékelős fényképezőgépekhez készült, amely 180 fokos teret fed le, amelyre más optika nem képes. Az optikai rendszer 7 csoportba rendezett 10 lencséből áll, amelyből az egyik egy hibrid aszférikus (H-ASP) lencse. A tükröződést és a szellemkép hatást hatékonyan csökkenti a Samyang által kifejlesztett ultra többszörös bevonat (UMC) elsőrangú fényáteresztést biztosítva.

Számomra a halszem egy hasznos optika, amire én kreativitásnövelőként is tekintek. Azonban ahogy nézem a mások által halszemoptikával készített képeket, azt veszem észre, hogy sokan nem tudják használni, s maradnak a játékoptika kifejezésnél. Azonban ez nagy hiba, ugyanis a halszemoptika sokszor jól jön számos helyen. Ami a halszemoptika nagy hátránya, az egyben az előnye is, ez maga a torzítás.


Canon 100D | Samyang 8mm | F11 | 1/640s | ISO 400

A fent látható kép Pécsett készült, a Barbakán-bástyánál. Láthatóan kellemes a torzítás. A halszem jött, látott és nyert. Ugyanis ezt a perspektívát a halszemoptikán kívül semmilyen optika sem adja vissza.

Azonban felhívnám a figyelmét a leendő halszemoptika tulajdonosainak, hogy a frontlencsére tessék vigyázni. Ámbár az újabb halszem verziónak leszedhető a napellenzője, én soha nem szedem le. Viszont a full frame képérzékelős fényképezőgép tulajdonosoknak sem kell csüggedniük, ugyanis a Samyang kiadott egy halszemoptikát FF gépekre is.

Senki se ijedjen meg amiatt, hogy az optika manuális. Ugyanis végtelenre tekeri az ember az élességállító gyűrűt, s a kép képszéltől képszélig éles lesz. Azonban ehhez az kell még, hogy F5.6-ra rekeszeljük az optikát, ugyanis F3.5-ös rekeszen életlen lesz a kép. A képszéleken minimálisan előfordulhat kromatikus aberráció, de az Photoshopban pár kattintással javíthatjuk.

Összességében nagyon meg vagyok elégedve a Samyang 8mm-es objektívével, amelyet előszeretettel szoktam használni. Remek optika, egy rossz szavam sem lehet rá.

Alább látható pár kép, amit a Samyang halszemoptikájával készítettem.

Címkék: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *