Samyang 16mm F2.0 ED AS UMC CS teszt

2018-10-10 in Tesztek

Samyang, Samyang, Samyang…számomra szinte hívószóként hat. Hogy miért? Ha elolvasod a bejegyzést, akkor meg fogod tudni. 

Alig három hete, hogy a birtokomban van ez a csodálatos objektív, amit szinte bármire lehet használni. Akik a baráti köreimben vannak, azoknak sem ismeretlen a Samyang, ugyanis boldog tulajdonosa vagyok egy Samyang 8mm-es halszem objektívnek is, amit szintén számtalanszor használtam, leginkább tájképfotózáshoz. No, de következzen az új Samyang objektívem bemutatása.


A Samyang 16mm F2.0 ED AS UMC CS ultra nagylátószögű manuális objektív APS-C érzékelős fényképezőgépekhez készült, amely a kiváló képminősége mellett nagy fényerővel is rendelkezik. Sokak számára ijesztő lehet, hogy ez egy manuális objektív, de a Samyang objektíveknél egy cseppet sem kell aggóni emiatt. Ugyanis minden Samyang objektív egy precíz autofókusz állító gyűrűvel rendelkezik, s a rekeszelés is könnyen megszokható.

Az optikai rendszer 11 csoportba rendezett 13 lencséből áll, amelyből kettő aszférikus (AS), egy alacsony fényszóródású (ED) és egy hibrid aszférikus (H-ASP) üveg lencse. A tükröződést és a szellemkép hatást hatékonyan csökkenti a Samyang által kifejlesztett ultra többszörös bevonat (UMC) elsőrangú fényáteresztést biztosítva.

Amit még fontosnak tartok megjegyezni az objektívvel kapcsolatban, hogy az optikai rendszerbe lebegő fókusz is van építve, amely tűéles képet biztosít akár tág rekeszen is. A nyolc lamellának köszönhetően a rekesznyílás kör alakú, amely tág rekeszelésnél szebb bokeh-t eredményez, szűk rekeszelésnél a fények csillagszerűen jelennek meg.

Jómagam elsődlegesen beltéri modellfotózáshoz, csillag-, és tájfotózáshoz vettem meg az objektívet. Ami számomra egy kellemes meglepetés volt amikor napkeltét, napnyugtát vagy simán csak a nappal szembe fotóztam, a becsillanás minimális volt, ami egyáltalán nem zavaró.

Említettem, hogy az objektív tág rekeszelésen is tűéles képet rajzol. Az alább látható képen látszik, hogy a kép részletgazdag annak ellenére, hogy 2-es rekeszértékkel készítettem. Az alacsony fényszóródású lencsének köszönhetően a kromatikus aberráció mértéke elhanyagolható, ahogy az a képen is látható.

Canon 100D | Samyang 16mm | F2.0 | 1/100s | ISO 200

Összességében nagyon meg vagyok elégedve a Samyang 16mm-es objektívével, akárcsak a 8mm-es halszem objektívükkel is. Egyiknél sem okozott problémát a manuális élességállítás, sem a rekeszelés. Sőt, még a képstabilizátor hiánya sem. Mindkét optika kiváló, egy rossz szavam sincs egyikhez sem. Pont olyanok, amire egy szenvedélyes fotósnak szűksége van.

Alább látható pár kép, amit a Samyang 16mm-essel csináltam.

Címkék: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *