Az utolsó bányász

2018-10-10 in Jegyzeteim

Volt egy időszak, amikor a bányászat nem csak több ezer család megélhetését biztosította, hanem Pécset is felvirágoztatta. Ez a kor elmúlt, s ezt szeretném bemutatni képekben.

Volt egyszer, hogy Facebookon összekeveredtem egy bányásszal, akinek minden eredeti „társa” megvolt. Engem egyébként is érdekelnek az elhagyatott helyek, s immáron egy éve megszakítás nélkül járom ezeket a helyeket. Karakterikus arc, eredeti bányász kellékek. Minden megvolt egy tökéletes fotózáshoz.

Matyi bácsival el is mentünk István-aknához képeket csinálni. Szinte bekötött szemmel végig tudnék menni az István-aknai bányaterületen, így hát nem volt nehéz megtalálni a fotózás helyszínét. Volt egy-két perc, amikor a borult idő közepette kisütött a nap, amit remekül ki is tudtunk használni.


Mivel Matyi bácsinak, s nekem is kedvem volt a projektet folytatni, így hát e hónapban elmentünk Zobák-aknához. Matyi bácsi eredetileg Zobák-aknánál volt bányász 28 éven át. Ismerte mamám mindkét testvérét, akik a bánya kötelékében voltak.

Matyi bácsiról
28 évet dolgozott Zobák-aknánál. 1972. január 17-én sújtólégrobbanás volt a bányában. Matyi bácsi úgy úszta meg a robbanást, hogy az aknász kiküldte anyagért, azaz deszkáért, ugyanis a vájvég nyomás alatt volt. Ahogy ment a deszkákért a vájvég berobbant és elkapta a lábát, a térdét meg szétroncsolta. Ha nem küldte volna ki az aknász Matyi bácsit, akkor a mostani projektem meg sem valósulhatott volna.

Jómagam ismeretei viszont Zobák-aknára nem terjedett ki, de ez Matyi bácsi jóvoltából hamar megváltozott. Az egész területet bejártuk. Megvártuk, amíg beesteledett és neki fogtunk a fotózásnak.


A projektről még csak annyit zárszóként, hogy a folytatása tervben van, de jelenleg még kérdéses, hogy mikor folytatjuk.

Matyi bácsi, Neked köszönöm a közreműködést és az ismeretterjesztést a bányász világból. Ha mamám két bátyja még élne, s a technológiák nem fejlődtek volna ilyen mértékben, akkor lehet, hogy bajtársak lennénk.

Címkék: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *