A jó fotós ismérvei

Megosztás

A jó fotós ismérvei

Manapság annyi fotós van, hogy Dunát lehetne rekeszteni velük. Azonban a jó fotósoknak ismérvei is vannak, nem úgy mint a tucatfotósoknak.

Ahány ember, annyi látásmód.

Ez féligazság. Sőt, ez inkább kifogás. Legalábbis abban az esetben, amikor egy kép értékelhetetlen.

Jómagam maximalista vagyok, így hát szigorú tekintettel nézem a saját képeimet is. Úgy gondolom, hogy mára megtaláltam a saját stílusomat, s azt sikerült is tökéletesen elsajátítani.

Bár én nem idegesítem fel magamat a sok fotóson, akinek a tudása és látásmódja a béka segge alatt van. Minek is tenném? Hiszen sokan követik a „munkámat” napi rendszerességgel, ami igazán jól is esik. Azonban egy valami szokott zavarni. Amikor meglátok egy képet, amelyből hiányzik a kreativitás, a háttér (ki nem állhatom a műtermes képeket), a modell beállítása vagy éppen a formaérzék hiánya. Sok „fotós” sajnos leginkább azért fotóz, hogy a lányokat meztelenül lássa vagy éppenséggel hiányos ruházatban. Ezt kőkeményen megvetem, ugyanis egy szenvedélyes fotósnak az számít, hogy alkothasson valami újat, illetve hogy az ötleteit megvalósítsa. Amelyből nem hiányozhat a kreativitás, formaérzék, háttér (összhangot jelenti egy képnél) és a modell tökéletes beállítása.

Azonban több évtizednyi tapasztalattal bíró fotósok is eléggé bénák. Ugyanis a fent említett elemek hiányoznak a képeikből.

Ami viszont nagyon fontos, hogy egy szenvedélyes fotósban meglegyen, az nem más, mint az elszántság. Hiszen ezt a szakmát nem lehet máshogyan űzni. Voltam a viharos Balatonban, feküdtem a Balaton jegén hosszú időkön át az idei kemény mínuszokban, s még szakadó hóesésben is kint álltam órákon át, s még élveztem is. 🙂

DSC_0560

Elszántság nélkül nem megy.

Számomra a fotózás és a Balaton maga a soha nem múló szerelem. Ha egy jó kép kell, akkor semmi sem riaszt vissza.


Leave a Comment