Amiért hamarabb föld alá kerülök, mintsem hogy műteremben fotózzak

Megosztás

Amiért hamarabb föld alá kerülök, mintsem hogy műteremben fotózzak

Akik ismernek, azok jól tudják, hogy maximalista vagyok és csak azt csinálom, amihez kedvem van. Mivel többen kérdeztétek, hogy nem gondolkodom-e egy műterem megnyitásán, éppen ezért gondoltam egyet és összeszedtem azon indokokat, hogy engem miért nem inspirál egy műteremben elkészített kép.

IMG_2016_8260

Egyre több dicséretet kapok, amit nagyon szépen köszönök, hiszen ez is plusz erőt ad. Többen említették, hogy ne ragadjak le az elhagyatott épületekben készült képeknél, hiszen rengeteg kiváló, soha el nem fogyó ötleteim vannak. A romos épületes helyszínválasztásról is szó lesz, hogy miért ott valósítom meg sok ötletemet.

Sok helyet ismerek, s úgy nézek mindent, hogy egyből automatikusan témákat tervezek adott helyekhez. Legtöbb ötleteimet a Balatonnál, a Mecseken és szégyenszemre pusztulásra ítélt épületekben valósítom meg. A Mecsek, a többi hellyel együtt nagyon sok lehetőséget nyújt az embernek. Elég az Óbányai-völgyben található lépcsőzetes vízesésre gondolni. A Balaton nekem régi nagy szerelemem immáron 23. éve. A romos épületek mesélnek, a mai napig gyönyörűek a sok, számomra érthetetlen pusztítások ellenére is.

IMG_2016_5625 Éjszakai urbexelés

Igazából ezzel be is fejezhetném a műtermes témát, hiszen ez a három ok éppen elég ahhoz, hogy ne fotózzak és ne is nyissak műtermet. Azonban mivel sokan kontráztak ezekre az indokokra, én is egyből kontráztam. Hiszem egy kis találékonysággal romos épületben, erdőben és a Balatonnál is meg lehet oldani a világítást. Ehhez zömében elég egy-két LED lámpa. A másik indok az volt, hogy ha hideg van, akkor mégis jól jön egy műterem. Mivel én nem vagyok cukorból és sosem panaszkodom, hogy ha havazik vagy esik az eső. Ez normális, értékelni kell a természet apró örömeit és örülni neki. Havazásban nagyon hangulatos képeket lehet csinálni. Akár modellfotózásról vagy az utcán életképezésről van szó.

Amiért mostanában sokat fotózok romos épületekben

Erre ugyancsak rövid választ lehet adni. Sok életre alkalmatlan ember abban éli meg az örömét, hogy rombol és pusztít. Ebben az évben kétszer, hacsak nem háromszor felgyújtották az A/1, egykori pécsi tüzérlaktanyát. A paintballosok sem kedveznek az épületnek, ugyanis indirekt kilövik az ablakokat, a falfestményeket meg szétlövik. Gondolom ezek az emberek mind örülnének, ha mások kilőnék otthon az ablakaikat és felgyújtanák a házukat.

Lehetőleg egy műteremet kedvelő ember se haragudjon meg rám, de életemben elenyésző műteremben készült képeket láttam, amire tényleg azt mondtam, hogy ennek van mondanivalója, hangulata és nem csak egy sima kép, ahol egy embert székre ültetnek vagy a vászon elé állítanak. Számomra semmitmondó egy olyan kép, ahol az alany vászon elé van állítva és mosolyog vagy komolyan néz. Az csak egy sima kép, a művészet, találékonyság, hangulat és mondanivaló nem lelhető fel benne. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy minden elemet (művészet, találékonyság, hangulat, mondanivaló) tartalmaznia kellene a képnek, de legalább egyet a négy közül tartalmazzon. Legalábbis számomra ez fontos, tekintve azt, hogy maximalista vagyok.

Zárszóként elmondanám, hogy a műtermet tárgyfotózáshoz kiválónak találom. Mindenek előtt még valaki kiforgatná a szavaimat, nem a műterem kedvelőit „támadtam” meg, hanem csak választ adtam arra a kérdésre, hogy én miért nem fogok soha műteremben fotózni.

A végére összegyűjtöttem pár kedvenc képemet, amit ha műteremben fotóztam volna, akkor közel sem lettek volna ilyen hangulatú képek.

IMG_2016_7134

IMG_2016_8314

IMG_2016_8800

IMG_2016_9911

IMG_2016_3664

IMG_2016_3621

IMG_2016_8742


Leave a Comment